Pokretni zvukoizolacioni panoi – način da se izdvojite u tišini, a da ostanete okruženi ljudima

Mobilni zvukoizolacioni paneli
Mobilni zvukoizolacioni paneli (Foto: Narbutas)

Open space tj. otvoreni prostori, dakle oni bez pregrada, nešto su čemu se sve više teži u enterijeru. Ipak, situacija sa virusom korona pokazala nam je da je distanca od drugih itekako neophodna, a tu je i potreba za mirom i tišinom, posebno kada govorimo o poslovnom prostoru.

S toga su pokretni zvukoizolacioni panoi idealno rešenje kada nam treba da se ogradimo tako da smanjimo buku oko nas, a da ostanemo u istom prostoru sa drugim ljudima, bez da prostor vizuelno „blokiramo“ pregradama.

Pokretni zvukoizolacioni paneli za rad sa manje buke

Moderni poslovni koncept uređenja zahteva mobilnost, funkcionalnost, praktičnost i otvorenost. Rad od kuće, porast broja frilensera, digitalnih nomada i uopšte obavljanja online poslova sa lokacije po izboru, doneli su popularnost habovima kao mestima gde ljudi odlaze da rade i povezuju se sa drugima u prostorima koji izgledaju poput kafe barova.

Ipak, za nesmetan rad često nam je potrebno da budemo sami i u tišini. Čak i bez vizuelne distrakcije. Pa su pokretni akustični panoi način da se čas posla „otuđimo“ i radimo bez ometanja, a da kad zatreba prostor vrlo brzo vratimo u pređašnje stanje.

Primena pokretnih akustičnih panoa

Pisali smo o mobilnim akustičnim zidovima kao načinu da se prostor pregradi i zvučno odvoji celina u tom prostoru, ali pokretni akustični paneli su praktičnije rešenje kada nam treba brzo razdvajanje u takozvane tihe kutke u okviru velikog otvorenog prostora. Primenjuju se pre svega u poslovnim prostorima, ali i u restoranima, kafeima, kantinama, bolnicama, muzičkim salama, na sajmovima, u radnim halama i slično.

Kada imate potrebu da se sklonite u tih i miran kutak u velikom prostoru kako biste mogli nesmetano da radite, a da vas ne ometa buka iz ostatka prostorije, pokretni zvukoizolacioni panoi su rešenje koje tražite.

Pokretni zvukoizolacioni paneli mogu da se primene i u kući. Poput paravana koji su nekada služili više kao ukras, dok danas mogu biti i jedno i drugo – ukrasni i zvukoizolacioni. Praktično, funkcionalno i lepo u isto vreme.

Mobilni akustični panoi rešenje su za redukovanje buke ukoliko na primer imate dete koje svira neki instrument i nema drugog prostora za vežbanje ili vam povremeno treba da se izdvojite u kućnu kancelariju koja se lako opet transformišete u dnevnu sobu kada završite sa radom. Jednostavno se skloni akustični pano i soba je opet soba.

Šta su mobilni zvukoizolacioni panoi

Pokretni akustični panoi su samostojeće table obložene i ispunjene materijalima koji imaju ulogu zvučne izolacije. Mogu se nalaziti kao pojedinačne table ili „vezane“ tako da formiraju vrstu pokretnih akustičnih samostojećih zidova.

Za razliku od pokretnih zvukoizolacionih zidova, mobilni zvukoizolacioni panoi nemaju šinu za kretanje ugrađenu u plafon, već uglavnom točkiće. Na taj način lako se premeštaju sa jednog na drugi kraj prostorije. Odnosno omogućavaju da se prostorija lako transformiše.

Ima doduše i panoa koje su samostojeći na postolju bez točkića, pa se moraju preneti na drugo mesto, a ima i onih koje se montiraju na stolove, čime se dobijaju takozvani boks radni prostori.

Kako izgledaju mobilni zvukoizolacioni panoi

Pomenuli smo da su pokretni akustični panoi poput tabli na točkićima. Čine ih čelični ramovi i ispuna od zvukoizolacionog materijala uglavnom kakav se koristi u muzičkim studijima – pene. Preko ispune je završna obrada.

Mogu se naći u različitim visinama do dva i po metra, a kada su povezani mogu oblikovati čitavu zasebnu prostoriju u okviru velikog prostora. Mogu da budu pojedinačni, ili više njih povezanih u cik cak, L, S ili X obliku.

Pomenuli smo i panoe koji se montiraju na stolove koji su manjih dimezija – od malih koji služe da razdvoje dva stola do onih koji omogućavaju da dobijete svoj prostor oko radnog dela. Ovakve vrste “kancelarija” u kojima su zvukoizolacioni panoi kao pregrade oko stolova imaju veliku primenu kako u svetskim tako i u domaćim kompanijama.

Važan je i izgled

Potreba da proizvodi, koji pre svega imaju izolacione karakteristike, izgledaju primamljivo i lepo u enterijeru, dovela je do toga da se danas pokretni zvukoizolacioni panoi proizvode tako da se uklope u prostor i dekorišu ga. Može se reći da su to moderni paravani i pregrade koji za razliku od običnih nemaju samo dekorativnu funkciju, već i mogućnost da „utišaju“ i do 85% zvukova iz okoline.

U ponudi su panoi sa završnom obradom u kombinaciji tkanina i staklo, različite vrsta tkanine u više boja (u zavisnosti od proizvođača materijali dolaze u širokom spektru boja) koje se uklapaju na tabli ili da je završna obrada magnetna ili plutana tabla. Posebno interesantno je da završna obrada ima foto štampu po izboru.

Pokretni zvukoizolacioni panoi su dakle osim funkcionalnosti i praktičnosti i dobrih zvučnih karakteristika, estetski urađeni da se „stope“ sa prostorom i dodatno ga oplemene izgledom. Ovo je posebno zanimljivo kada se koriste u restoranima i kantinama.

Pokretni zvukoizolacioni paneli
Pokretni zvukoizolacioni paneli povezani u „S“ oblik (Foto: Narbutas)

Prednosti mobilnih akustičnih panoa

Pokretni zvukoizolacioni panoi osim dobrih zvučnih karakterisitka imaju i nižu cenu u odnosu na mobilne akustične zidove ili dekorativne zvučne panele kojima se oblažu zidne površine. Činjenica da su samostojeći i da uglavnom imaju točkiće omogućavaju da se za tili čas premeste na drugi kraj prostorije.

Današnjom tehnologijom proizvodnje omogućeno je da panoi budu dovoljno tanki da kad su odloženi ne zauzimaju puno mesta, a velika ponuda u odabiru boja i kombinacije materijala dozvoljava da ih uklapate u enterijer po želji.

Kada imate potrebu da se sklonite u tih i miran kutak u velikom prostoru kako biste mogli nesmetano da radite, a da vas ne ometa buka iz ostatka prostorije, pokretni zvukoizolacioni panoi su rešenje koje tražite.

Zaključak

Samostojeći su, lako se premeštaju kroz, u i iz prostorije s obzirom da uglavnom imaju točkiće, a ne zauzimaju puno prostora kada se odlože. Omogućavaju da se u velikoj prostoriji osamite, a da je opet ne pregradite vizuelno trajno i da sve po završetku vratite u prvobitno stanje.

Dolaze u različitim varijantama i kombinacijama završne obrade, tako da se uklapaju u enterijer. Tako dobijate dekorativne paravane koji smanjuju buku oko vas i vizuelnu distrakciju okoline, a koje moćete da premeštate po potrebi kako vam volja.

Pokretni zvukoizolacioni panoi redukuju i do 85% zvukova iz okoline, omogućavaju da ste izdvojeni, a opet blizu svih. Idealno rešenje za velike poslovne prostore, kantine, bolnice, muzičke sale, čak i za kućnu varijantu da dobijete kancelariju, na primer.

Ukoliko vam je ovaj tekst koristio pročitajte i ostale tekstove o funkcionalnim, dekorativnim akustičnim rešenjima.

Ana Glišić, d.i.g.

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime