Pokretni zvukoizolacioni panoi

Mobilni zvukoizolacioni paneli
Mobilni zvukoizolacioni paneli (Foto: Narbutas)

Open space tj. otvoreni prostori sve su popularniji u enterijeru i kod nas. Ipak, situacija sa virusom korona pokazala nam je da je distanca od drugih itekako neophodna. Na to treba dodati i potrebu za mirom i tišinom, posebno kada govorimo o poslovnom prostoru. S toga su pokretni zvukoizolacioni panoi idealno rešenje za ovakve situacije.

Oni su odgovor na pitanje kako da ogradimo i smanjimo buku oko nas, da prostor „ne blokiramo“ pregradama, a da ipak ostanemo okruženi ljudima. Uz to zadovoljavaju estetske zahteve i pružaju odličnu zvučnu izolaciju. U nastavku pročitajte više o pokretnim akustičnim panoima.

Pokretni zvukoizolacioni panoi za rad sa manje buke

Moderni poslovni koncept uređenja zahteva mobilnost, funkcionalnost, praktičnost i otvorenost. Zato su pokretni akustični panoi način da se čas posla „otuđimo“ i radimo bez ometanja. I da kad zatreba prostor vrlo brzo vratimo u pređašnje stanje.

Pokretni zvukoizolacioni panoi i njihova primena

Pisali smo ranije o mobilnim akustičnim zidovima. Oni su način da se prostor pregradi i zvučno odvoji celina u prostoru. Ipak pokretni akustični paneli su praktičnije rešenje kada nam treba brzo razdvajanje u takozvane tihe kutke u okviru velikog otvorenog prostora.

Primenjuju se pre svega u poslovnim prostorima, ali i u restoranima, kafeima, kantinama, bolnicama, muzičkim salama, na sajmovima, u radnim halama i slično.

Kada imate potrebu da se sklonite u tih i miran kutak u velikom prostoru kako biste mogli nesmetano da radite, a da vas ne ometa buka iz ostatka prostorije, pokretni zvukoizolacioni panoi su rešenje koje tražite.

Pokretni zvukoizolacioni paneli mogu da se primene i u kući, poput paravana koji su nekada služili više kao ukras. Danas mogu biti i jedno i drugo – ukrasni i zvukoizolacioni. Praktično, funkcionalno i lepo u isto vreme.

Mobilni akustični panoi rešenje su za redukovanje buke ukoliko na primer imate dete koje svira neki instrument i nema drugog prostora za vežbanje. Ili kada vam povremeno treba da se izdvojite u kućnu kancelariju koja se lako opet transformišete u dnevnu sobu kada završite sa radom. Jednostavno je, skloni se akustični pano i soba je opet soba.

Šta su mobilni zvukoizolacioni panoi

Pokretni akustični panoi su samostojeće table obložene i ispunjene materijalima koji imaju ulogu zvučne izolacije. Mogu se nalaziti kao pojedinačne table ili „vezane“ tako da formiraju vrstu pokretnih akustičnih samostojećih zidova.

Za razliku od pokretnih zvukoizolacionih zidova, mobilni zvukoizolacioni panoi nemaju šinu za kretanje ugrađenu u plafon. Uglavnom imaju točkiće. Na taj način lako se premeštaju sa jednog na drugi kraj prostorije. Ovo omogućava da se prostorija lako transformiše.

Ima panoa koji su samostojeći odnosno na postolju bez točkića. Oni se moraju preneti na drugo mesto. Ima i onih koji se montiraju na stolove, čime se dobijaju takozvani boks radni prostori.

Kako izgledaju mobilni zvukoizolacioni panoi

Pomenuli smo da su pokretni akustični panoi poput tabli na točkićima. Čine ih čelični ramovi i ispuna od zvukoizolacionog materijala uglavnom kakav se koristi u muzičkim studijima – pena. Preko ispune je završna obrada.

Mogu se naći u različitim visinama do dva i po metra,. Kada su povezani mogu oblikovati čitavu zasebnu prostoriju u okviru velikog prostora. Mogu da budu pojedinačni, ili više njih povezanih u cik cak, L, S ili X obliku.

Pomenuli smo i panoe koji se montiraju na stolove. Oni su manjih dimezija. Ima ih baš malih koji služe kao pregrada koja razdvaja dva stola do onih koji omogućavaju da dobijete svoj prostor oko radnog dela. Ovakve vrste “boks-kancelarija” u kojima su zvukoizolacioni panoi kao pregrade oko stolova imaju veliku primenu kako u svetskim tako i u domaćim kompanijama.

Važan je i izgled

Potreba da proizvodi, koji pre svega imaju izolacione karakteristike, izgledaju primamljivo i lepo u enterijeru, dovela je do toga da se danas pokretni zvukoizolacioni panoi proizvode tako da se uklope u prostor i dekorišu ga. Može se reći da su to moderni paravani i pregrade koji, za razliku od običnih, nemaju samo dekorativnu funkciju, već i mogućnost da „utišaju“ i do 85% zvukova iz okoline.

U ponudi su panoi sa završnom obradom u kombinaciji tkanina i staklo, različite vrsta tkanine u više boja (u zavisnosti od proizvođača materijali dolaze u širokom spektru boja) koje se uklapaju na tabli ili da je završna obrada magnetna ili plutana tabla. Posebno interesantno je da završna obrada ima foto štampu po izboru.

Pokretni zvukoizolacioni panoi su estetski urađeni da se „stope“ sa prostorom i dodatno ga oplemene izgledom. Ovo je posebno zanimljivo kada se koriste u restoranima i kantinama.

Pokretni zvukoizolacioni paneli
Pokretni zvukoizolacioni paneli povezani u „S“ oblik (Foto: Narbutas)

Prednosti mobilnih akustičnih panoa

Pokretni zvukoizolacioni panoi osim dobrih zvučnih karakterisitka imaju i nižu cenu u odnosu na mobilne akustične zidove ili dekorativne zvučne panele kojima se oblažu zidne površine. Samostojeći su, uglavnom imaju točkiće što omogućava da se za tili čas premeste na drugi kraj prostorije.

Današnjom tehnologijom proizvodnje omogućeno je da panoi budu dovoljno tanki da kad su odloženi ne zauzimaju puno mesta. Velika ponuda u odabiru boja i kombinacije materijala dozvoljava da ih uklapate u enterijer po želji.

Kada imate potrebu da se sklonite u tih i miran kutak u velikom prostoru kako biste mogli nesmetano da radite, a da vas ne ometa buka iz ostatka prostorije, pokretni zvukoizolacioni panoi su rešenje koje tražite.

Zaključak

Pokretni zvukoizolacioni panoi redukuju i do 85% zvukova iz okoline. Omogućavaju da ste izdvojeni, a opet blizu svih. Idealno su rešenje za velike poslovne prostore, kantine, bolnice, muzičke sale. Čak i za kućnu varijantu, na primer da dobijete radni kutak.

Dolaze u različitim varijantama i kombinacijama završne obrade. Zato se lako uklapaju u svaki enterijer. Upotrebom ovih panoa dobijate dekorativne paravane koji smanjuju buku oko vas i vizuelnu distrakciju okoline, a koje možete da premeštate po potrebi kako vam volja.

Pokretni zvukoizolacioni panoi omogućavaju da se u velikoj prostoriji osamite. Da je pregradite, ali ne trajno već tako da sve po završetku možete da vratite u prvobitno stanje. Samostojeći su, lako se premeštaju kroz u i iz prostorije s obzirom da uglavnom imaju točkiće. Plus ne zauzimaju puno prostora kada se odlože.

Ukoliko vam je ovaj tekst koristio pročitajte i ostale tekstove o funkcionalnim, dekorativnim akustičnim rešenjima.

Ana Glišić, d.i.g.

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime