Mobilni akustični zidovi – rešenje za pregrađivanje i zvučnu izolaciju prostora

Mobilni zid

Razlog više da se odlučite za određeni građevinski proizvod i materijal jeste kada, osim što „radi“ posao za koji je namenjen, nudi i funkcionalnost, praktičnost i estetski se uklapa u prostor. Mobilni akustični zidovi svakako su jedan takav proizvod.

Pokretni pregradni zidovidi prostor vizuelno „blokiraju“ pregradama transformišući prostor po potrebi u manje celine. Uz to zvučno izoluju i izgledaju elegantno i minimalistički u enterijeru. Koje su im karakteristike, gde se koriste pokretni zvukoizolacioni zidovi deo su onoga što ćete u daljem tekstu saznati o njima.

Gde se primenjuju mobilni akustični zidovi?

Ova vrsta zidova pokazala se kao idealno rešenje za podelu većih multifunkcionalnih prostora uz zadovoljavajuću zvučnu izolaciju. Najveću primenu imaju u prostorima u kojima se odvijaju različite aktivnosti – poslovni prostori, konferencijske sale, sale za sastanke, hoteli, restorani i kantine, škole, sale za proslave itd.

Imaju primenu i u stanovima, doduše ređe, gde pregrađivanjem dobijete dodatnu sobu ili kućnu kancelariju.

Ne samo što su funkcionalni i praktični, već su i sa estetske strane gledano primamljivo rešenje koje pruža različite mogućnosti.

Pokretni zvukoizolacioni zidovi omogućavaju da se u hotelu dobije konferencijski prostor, od kancelarija sala za sastanke, da se sportske sale pregrade na više manjih za treninge fitnesa. Omogućavaju da se u većoj dnevnoj sobi dobije prostor za spavanje koji u stanu manjka itd.

Primeri na koje ste sigurno naišli

U praksi ste se najverovatnije sa ovakvim zidovima sreli kada ste bili na proslavi za manji broj ljudi u sali koja može da primi daleko više. Tada se sala pregradi kako bi se smanjila ili kako bi se, što je češći slučaj, omogućilo da se nesmetano odvija druga proslava bez „mešanja“ muzike i buke.

Ukoliko radite u nekom od moderno opremljenih poslovnih prostora, velika je verovatnoća da ste upoznati sa tim da se sala za sastanke većeg kapaciteta uz pomoć mobilnih akustičnih zidova lako pretvori u dve ili više manjih sala. I da se u njima potom paralelno održavaju sastanci bez uticaja jedni na druge.

Treći primer koji se često sreće, je da se u restoranu ili klubu pokretnim akustičnim zidovima pregradi deo za privatnu zabavu ili VIP goste.

Šta su mobilni akustični zidovi ustvari?

To su pokretni pregradni zidovi sa zvukoizolacionim svojstvima. Sastavljeni su od panela koji klize po šinama. Pomeraju se sami paneli, ali i zidovi kada za tim ima potrebe. Šine se postavljaju najčešće na plafonu. Ovo omogućava da pod vizuelno izgleda kao celina, bez „linija“ i prepreka koje ga „presecaju“. Takođe i bez mogućnosti saplitanja kada su mobilni zidovi spakovani, a prostor otvoren.

Postoje i vertikalni paneli odnosno oni koji se kao garažna rolo vrata pakuju “u plafon” tj. ne klize po šinama. Uglavnom se primenjuju u halama i magacinskim prostorima da se odvoje kancelarijski delovi.

Mobilni akustični zidovi pokreću se, pakuju i otvaraju (polu)automatksi, lako i bez buke, takoreći u tišini. Mogu da budu od punog materijala ili stakla, što zavisi od zahteva i odabira onog ko projektuje ili planira uređenje i od samog uklapanja u enterijer.

Paneli od punog materijala

Panele od punog materijala čine aluminijumski ramovi ojačani čelikom i ploče sa obe strane. U unutrašnjosti je zvukoizolacioni materijal. To su takoreći sendvič paneli. Debljine se, u zavisnosti od proizvođača, kreću od 80 do 150 mm.

Paneli su međusobno nezavisni, sa ugrađenim zaptivkama sa strana, gore i dole, što obezbeđuju vezu panela, samim tim i stabilnost pokretnog zida, a ujedno sprečava prodor zvuka. Kližu se po gornjoj aluminijumskoj šini montiranoj na plafon.

Završna obrada panela može biti po izboru i daje različite mogućnosti i varijante uklapanja u dizajn enterijera – visoko kvalitetni melamin, tvrdi laminat, vinil, tekstil, furnir itd. Moguća je kombinacija sa staklenim panelima.

Osim zvučne izolacije i pregrađivanja prostora, mobilni zidovi mogu da posluže i kao magnetne piši briši table (idealno za sale za sastanke i edukativne prostorije). Na panelima može da se uradi digitalna foto štampa, poput umetničkog dela koje svakako daje pečat prostoru. Ovo je posebno čest izbor u poslovnim prostorima kompanija gde su na panelima logo ili fotografije projekata ili proizvoda. Najverovatnije ste sretali fotoštampu na mobilnim akustičnim zidovima u velikim radnjama u tržnim centrima. Njima se pregrađuju delovi radnji gde su kabine ili skladišta robe.

Stakleni mobilni zidovi

Zastakljene pokretne zidove čine zvukoizolacioni stakleni paneli sa mogućnošću zvučne izolacije do 50dB. Mogu se naći u različitim varijantama – kao transparetni tj. sa providnim „klasičnim“ staklom, sa staklom u boji, u dim varijanti ili sa peskarenim staklom. Često se ugrađuju sa venecijanerima.

Čini ih aluminijumski ram koji može biti u bojama po želji iz RAL ton karte, a staklo je duplo debljine 6, 8, 10mm. Ukupna debljina mobilnog staklenog pregradnog zida kreće se oko 35mm. Kada su otvoreni i fiksirani izgledaju kao nepokretan zid. Idealni su za velike prostore u kojima boravi puno ljudi, a koji zahtevaju pregrađivanje, jer vizuelno stvaraju osećaj otvorenosti, posebno kad su transparentni i daju više svetla u samom prostoru.

Paneli klizaju po šinama i sklapaju se poput harmonike ili se pakuju kao rolo garažna vrata.

U zavisnosti od proizvođača ima onih koji su isključivo za unutrašnju upotrebu, ali i onih koji mogu da budu spoljni zid, što je praktično u kafićima i restoranima ili stanovima i kućama, na primer, zbog otvaranja ka bašti leti.

Karakteristike pokretnih zvučnih zidova

Pisali smo o dekorativnim zvučnim panelima kojima se oblažu postojeći zidovi i ujedno ulepšava prostor. Prednost mobilnih zvuko-izolovanih zidova, osim što se njima lako pregrađuje prostor, je to što mogu da se premeste, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Instaliraju se lako i brzo i tiho se parkiraju. U prevodu jednostavno se otvaraju i zatvaraju automatski ili poluautomatski.

Dužina mobilnih akustičnih zidova je neograničena, a visina zavisi od proizvođača. U ponudi se mogu naći i zidovi visoki do 15m, sa mogućnošću „rasta“, po potrebi. Dakle postoji mogućnost nadogradnje, na primer u koncertnim dvoranama, na osnovnu visinu panela koja se kreće od 2,5 do 4m.

Debljine panela kreću se od 80mm do 150mm, a pokretni pregradni zidovi mogu da budu potpuno ravni ili zakrivljeni.

Što se tiče zvukoizolacionih karakteristika one se kreću u rasponu od 35dB do 55dB, što zavisi opet od proizvođača do proizvođača i vrste panela. Takođe mogu da budu i sa protivpožarnim karakteristikama od 30 i 60 minuta, ukoliko to zahteva projekat. Od čega zavisi i cena.

Šina po kojoj klizaju se montira na sve vrste plafona, a u panele koji čine pokretni zid mogu da se ugrade vrata, jednokrilna ili dvokrilna, kao i prozori po potrebi.

Ukoliko se redovno održavaju, mobilni akustični pregradni zidovi imaju dug vek trajanja, što početnu investiciju, pored svega što ovi zidovi nude, čini vrlo isplativom.

Dodatni plus je i to što su današnji paneli na tržištu izrađeni od materijala koji je i do 80% moguće reciklirati. Dakle, osim funkcionalnosti, praktičnosti, estetike i zvučne izolacije, mobilni zidovi su i “zeleni” proizvod. Odnosno biraju se materijali od kojih se izrađuju sa ciljem da se očuva životna sredina.

Da li su pokretni akustični zidovi isplativo rešenje?

Što se cene mobilnih pregradnih zvukoizolacionih zidova tiče, ona varira od proizvođača do proizvođača, od vrste panela i dimenzija zida. Interesantno je da što je manja dimenzija, cena po panelu kao i montaža može biti viša. U ovim slučajevima se uvek nađu neki ograničavajući faktori i prepreke, ali i posebni zahtevi.

To je i razlog što se ovakvi zidovi više primenjuju u velikim prostorima poput poslovnih prostora i konferencijskih sala za sastanke, sala za proslave itd. Odnosno tamo gde je potreba za smanjivanjem i povećanjem prostora česta, ali su svakako i rešenje za pregrađivanje u stanovima.

Bez obzira na početnu investiciju, kad se uzmu u obzir karakterisitike i zvučna izolacija koju nude, to što se prostor lako transformiše po potrebi, trajnost i estetski dodatak enterijeru, mobilni akustični zidovi svakako su isplativa investicija. Posebno gledano na duže staze.

Mobilni akustični zidovi ukratko

Ukoliko imate prostor koji treba da se po potrebi transformiše tj. pregradi na manje celine, mobilni pregradni akustični zidovi su idealno rešenje za to. Ne samo što su funkcionalni i praktični, već su i sa estetske strane gledano primamljivo rešenje. Pružaju različite mogućnosti, a na sve to imaju sasvim zadovoljavajuće zvukoizolacione karakteristike.

Sa ovakvim zidovima vrlo lako veliku salu za proslave pretvorite u dve manje, u kojima se nesmetano odvijaju dve zabave, a muzika se “ ne meša”. Idealni su i najviše se primenjuju upravo u salama za proslave, poslovnim prostorima, hotelima itd.

Pokretni akustični zidovi sastoje se od panela koji mogu da budu puni ili od stakla. Paneli se kreću odnosno kližu po šinama u plafonu, ostavljajući pod kao celinu, bez linija, preseka i mogućnosti saplitanja o šine, kada su zidovi otvoreni. Završna obrada panela može biti različita kako bi odgovarala zahtevima uklapanja u enterijer. Zahvaljujući tome ovi paneli pružaju svakakve mogućnosti za elegantne i moderno minimalističke prostore.

Da saznate više o zvukoizolacionim materijalima i mogućnostima njihove primene pročitajte naše tekstove iz oblasti zvučne izolacije.

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime