Zvučne zidne obloge – Dekoracija i zvučna izolacija u jednom

Zvučno-dekorativni zidni paneli
Zvučno-dekorativni zidni paneli

Kada vam je potrebno da izolujete zidove od buke, a da ujedno ne narušite izgled prostorije, zvučne zidne obloge praktično su i idealno rešenje. Akustične dekorativne zidne obloge su ukras na zidu i zvučna, a često i termo izolacija u jednom proizvodu. U zavisnosti od materijala od kojeg su napravljene, više ili manje poboljšavaju akustiku prostorije i uklapaju se u gotovo svaki enterijer.

Da li sami tražite način da poboljšate i smanjite zvukove koji dolaze od komšije ili ste projektant koji treba da se pozabavi problemom zvučne izolacije zidova, raznovrsnost ponude zidnih zvučno-dekorativnih obloga daje mogućnost da odaberete onu koja vam najviše odgovara. U zavisnosti od vrste, omogućavaju da se zaštitite ili smanjite suvišnu buku, ali i da poboljšate zvuk u prostoru. U daljem tekstu pozabavićemo se vrstama ovih akustičnih obloga koje se mogu naći na tržištu.

Zvučne zidne obloge

Zvučne zidne obloge odlikuju se, pre svega, zvukoizolacionim, a često imaju i termička svojstva. Dizajnirane su kako bi se kontrolisala i smanjila buka. Mogu se montirani na zid ili plafon, odnosno na nehodajuće površine. Montaža je relativno laka – metoda lepljenjem na zid ili kačenjem na podkonstrukciju koja ide na zid. Mogu se reciklirati, na nekima se može štampati, lagane su, dekorativne, otporne na udarce, a nisu ni zapaljive i otrovne.

Zidne zvučne obloge imaju prednost što su ujedno zvukoizolacija i dekoracija zidova (i čitavog enterijera), a uglavnom i termoizolacija.

Od dimenzija prostora, nivoa buke i efekta koji treba da postignemo zavisiće izbor i pozicija akustičnih obloga, odnosno ploča i panela. Najvažnije je da odgovaraju svojoj primeni jer mogu da posluže da apsorbuju, reflektuju ili rasipaju zvuk po prostoru.

Na tržištu se akustične dekorativne obloge mogu naći izrađene od različitih materijala – kao kombinacija drveta i vune, od gume, kuvane vune i filca, plute, specijalne sintetičke pene oblikovane u određene forme, od fiberglasa, presovanog kartona, gipsa, vlakana šećerne trske, presovanog bambusa… Mogu biti izrađene od recikliranih materijala, odnosno kao ekološki prihvatljiv proizvod.

Akustični paneli u sobi za slušanje muzike
Akustični paneli u sobi za slušanje muzike

Prednost u odnosu na druge zidne zvučne obloge o kojima smo pisali, je estetska uloga koju imaju u izgledu i dekoraciji zidova i čitavog enterijera. Mogu se naći u 3D varijanti, sa štampom na sebi, u različitim geometrijskim oblicima, a mogu se uklapati po želji.

Praktičnost akustičnih obloga kao dekoracije

Zidne zvučne obloge mogu biti poput umetničkih dela na zidu. Daju različite efekte, bilo da su jednostavne obloge od filca ili paneli u različitim bojama ili pak 3D varijanta. Sa estetske strane, lako se uklapaju. Prilikom odabira, treba voditi računa o stilu kojim je uređen enterijer u kojem je planirano postavljanje dekorativnih akustičnih obloga. Najčešće se primenjuju u modernim, čak minimalističkim enterijerima. Osim uklapanja u enterijer, njima se može postići i odgovarajući efektan kontrast, kada za tim ima potrebe. I u radnjama sa nameštajem i dekoracijom mogu se naći varijante poput zidnih zavesa sastavljenih od elemenata zvukoizolacionih panela od filca, vune ili tkanine.

Osim izolacije zvuka i estetike, stavka na koju treba obratiti pažnju jeste održavanje zvučnih dekoracionih panela. Materijali od kojih su napravljeni akustični paneli često su porozni i moraju se održavati i štititi od prašine da bi prostora bio zdrav i svež. Posebno kada taj prostor koriste osobe koje su alergične na prašinu.

Spoljne zidne obloge i dekoracija

Kada govorimo o akustičnim pločama kao zidnoj oblozi, koja ima i ulogu dekoracije, treba napomenuti da nisu rezervisane samo za korišćenje u unutrašnjem prostoru. U ponudi su vrste izrađene od materijala koji su otporni na uticaj vode i vlažnosti vazduha, kao i drugih klimatskih uticaja i mogu se koristiti i u eksterijerima. Ovde najčešće govorimo o primeni kao što su školska dvorišta, dečija igrališta, dvorišta zdravstvenih objekata itd.

PVC zidni zvučni paneli

PVC zidni zvučno-dekorativni paneli daju zidovima dinamičan izgled i uklapaju se u svaki enterijer, posebno u minimalistički uređene prostore. Osim vizuelnog efekta, pružaju zvučnu i toplotnu izolaciju. Uglavnom su bele boje, pa se mogu prekrečiti u željenu boju akrilnim bojama na bazi vode ili nekim dekorativnim tehnikama. U ponudi se mogu naći i u raznim varijantama sa štampanom imitacijom cigle ili keramičkih pločica i izrađeni od različitih materijala. Pimenjuju se u kuhinji, dnevnom boravku ili poslovnom prostoru.

Jednostavno se ugrađuju, a u slučaju problema, moguća je i zamena pojedinačnih segmenta. Postavljaju se ili na noseću drvenu konstrukciju ili na zid lepljenjem, a kako su ventilirajući, prilikom lepljenja ne stvara se vlaga. Odlično su rešenje za ispravljanje krivih ili oštećenih zidova.

Zidni akustični paneli od pene

Paneli obloženi mekom i vatrostalnom poliuretanskom penom sa specijalnom prevlakom idealni su za kućnu varijantu, poslovni prostor, kao i za objekte poput hotela, prodavnica, restorana i biblioteka. Dizajnirani su da poboljšavaju akustične uslove u prostoriji. Povećavaju površinu od koje se odbija zvuk i tako kontrolišu refleksiju zvuka okolnog prostora.

Zidni akustični paneli od pene
Zidni akustični paneli od pene

Trodimenzionalni su, uglavnom piramidalnog oblika, a proizvode se u veličini standardnih pločica. Mogu da se kombinuju na različite načine kako bi se prilagodili svakom prostoru i enterijeru. Ploče od pene su ekološki proizvod, od materijala koji se lako reciklira. Odlikuje ih paropropusnost, to što su samogasive, otporne na vibracije, hemijski su neutralne, antibakterijske i nisu štetne po zdravlje.

Uglavnom se primenjuju u manimalističkim modernim enterijerima, čak i u spavaćim sobama.

Zvučne akustične zidne obloge od filca

Tekstilni zidni paneli obloženi filcom izgledaju zanimljivo, posebno ako su urađeni u geometrijskim oblicima. Tada se uklapanjem različitih figura dobija zanimljiv efekat koji zidovima daje upečatljiv izgled. Mogu biti i trodimenzionalni što samo doprinosi opštem dekorativnom utisku i daje dozu elegancije samom prostoru.

Zidne obloge od filca
Zidne obloge od filca (Foto: filzfelt.com, ARO Block 2)

Dobri su zvučni izolatori, lako se montiraju i nisu gorivi. Laki su i za oblikovanje, a u ponudi su u raznim bojama. Spadaju u materijal visokih zvukoizolacionih karakteristika, sa veoma dopadljivim izgledom, pa su čest odabir za oblaganje zidova.

Zidne obloge od tekstila

Pre nekoliko godina pojavilo se (malo skuplje) rešenje za dobru zvučnu izolaciju i dekorativnu oblogu zidova koje daje efektan izgled enterijeru, u vidu trodimenzionalne tekstilne tkanine (obično u formi pletenica). Tkanina postavljena na drvenu podkonstrukciju u vidu zvučnih panela, koji se montiraju na zid i dostupni su u više boja.

Na tržištu su zastupljene pristupačnije varijante akustičnih zidnih panela koji imaju jezgro od poliuretana, a obloženi su slojem od akustičnog tekstila. Tekstilni paneli daju udoban i moderan izgled prostorijama, dostupni su u nekoliko debljina i u velikom izboru atraktivnih boja. Tekstilni akustični paneli lepe se direktno na zid ili se postavljaju na montažnu konstrukciju. Održavaju se brisanjem vlažnom, čistom krpom i tretiranjem blagim preparatima za čišćenje.

Poliesterski zvučni paneli

Zidni paneli koji se sastoje od slojeva poliestera promenljive gustine, bez obzira na debljinu samog panela, veoma dobro optimizuju i apsorbuju zvuk iz okruženja. Obloženi su poliesterskom tkaninom vezanom za unutrašnju vatu ispod koje se nalazi još slojeva poliestera manje ili veće gustine. To omogućava da se dobije površina koja izgleda mekano, ali je otporna, lagana, bez šavova i prilagodljiva u svakom okruženju.

Zidni paneli od poliestera
Zidni paneli od poliestera

Projektanti, arhitekte i dizajneri sve više se odlučuju za ovakve materijale jer doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru odnosno smanjuju zagađenje vazduha, pošto spadaju u proizvode sa niskim emitovanjem koji oslobađaju najmanje moguće zagađujuće materije.

Bez obzira gde primenjujemo zidne akustične ploče od polisestera, jedno je sigurno, veoma su moderni i sve više u trendu. Doprinose kvalitetu života i rada omogućavajući korisnicima prostora da nesmetano funkcionišu, istovremeno pružajući savršen pogled na zid ili plafon.

Zidni paneli sa ispunom od mineralne vune

Zidne akustične obloge tj. paneli sa izolacionim jezgrom od mineralne vune imaju odlične zvukoizolacione kvalitete. Osim kao rešenje na zidu, mogu biti pregrade u prostoriji i da zvučno izoluju delove u njoj.

Osiguravaju znatno smanjenje nivoa zvuka (vrednovani stepen zvučne izolacije 31dB), a visoka specifična gustina obezbeđuje im sigurnu zaštitu od požara. Ovakvi akustični paneli mogu da se postavljaju horizontalno i vertikalno, a dolaze u širokoj paleti boja.

Zvučne zidne obloge od drvene vune

Kombinacija drvene vune i cementa čini odličan zvučni izolator koji se na tržištu može naći kao takozvana kombi ploča (heraklit ploča). Lake građevinske ploče, koje su nekad bile neizostavne i kao termoizolacija, sastoje se od mineralizovane drvene vune povezane u kompaktnu celinu cementnim vezivom sa dodacima ili kao ploče čije je jezgro od ekspandiranog polistirena ili kamene vune, obloženo slojevima vlakana drvene vune i cementa.

Ploče od drvene vune i cementa su prirodan i ekološki proizvod, koji se lako ugrađuje, a zahvaljujući procesu proizvodnje, drvena vlakna ne trunu, ne upijaju vodu, imaju hemijsku otpornost i otporna su na insekte i vatru.

Zvukoizolacioni paneli od drvene vune
Zvukoizolacioni paneli od drvene vune (Foto: BAUX)

Kako bi se zadovoljila potreba za estetskim zahtevima zidnih akustičnih obloga, dizajnirane su i pločice od drvenih vlakana vezanih cementom i vodom. Pločice se mogu naći u različitim geometrijskim oblicima i u više boja, a izgledaju fantastično. Spojene daju dekorativne murale na zidu koji pružaju neverovatno kvalitetnu zvučnu izolaciju, pa su odličan izbor kako u stanu, tako i za muzičke studije, škole i druge javne objekte.

Zaključak o zidnim zvučnim dekorativnim oblogama

Zvučna izolacija je neophodna za prijatan život i rad u prostoru u kojem boravimo. Na tržištu postoje različiti sistemi i rešenja koji poboljšavaju ili rešavaju problem zvučne izolacije zidova. Zidne zvučne obloge jedan su od tih sistema, čija je prednost što su ujedno zvukoizolacija i dekoracija zidova (i čitavog enterijera), a uglavnom i termoizolacija.

Dolaze u raznim varijantama kao akustične ploče, pločice i paneli različitih geometrijskih oblika. Izrađuju se od raznih materijala, sa završnom obradom koja može biti trodimenzionalna, štampana, u vidu piramida ili pletenica ili ostavlja mogućnost za obradu i boju po želji. Odlikuje ih laka montaža, to što nisu štetne po zdravlje i lako se uklapaju u skoro svaki stil uređenja.

Ukoliko vam se tekst dopao pročitajte i ostale tekstove o zvučnoj izolaciji na našem portalu.

Ana Glišić, d.i.g.

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime