Sve što treba da znate o zvučnoj izolaciji i zvučnom komforu

Zvučni komfor

Poznato je da značenje reči komfor podrazumeva ugodnost, lagodnost i uopšteno sve ono što čini život udobnim i prijatnim. Međutim, da li ste se ikada zapitali kakve sve vrste komfora postoje kada je reč o stanogradnji i šta je zapravo zvučni komfor?

Šta je zvučni komfor?

Prema pravilniku o Energetskoj efikasnosti zgrada (EnEf), potencijalni uslovi komfora, neophodni za udobnost stanovanja, sastoje se od četiri osnovna preduslova: termički, vazdušni, vizuelni i zvučni komfor. Shodno definiciji, zvučni komfor predstavlja uslove u kojima je nivo buke u prostoriji takav da ne izaziva osećaj neprijatnosti.

Zvučni komfor ne podrazumeva postizanje apsolutne tišine u stambenoj jedinici, koja sama po sebi često može biti neprijatna, već ostvarivanje prihvatljivog nivoa buke iz spoljašnje sredine i neposrednog okruženja.

Zvučni komfor

Postizanje zvučnog komfora je kompleksno pitanje, koje sagledava brojne spoljne i arhitektonske faktore poput namene zgrade, vrste i spektra buke u okruženju, upotrebe građevinskih sistema i materijala. Jedan od brojnih zadataka projektanata jeste upravo prevazilaženje ovog pitanja, kako bi se zadovoljile potrebe za udobnošću budućih stanara.

U kojoj meri zvučna izolaciju utiče na kvalitet stanovanja?

Buka u urbanim sredinama je postala deo naše svakodnevnice, u toj meri da smatramo da je više i ne registrujemo, ali da li je zaista tako?

Iako se izloženost spoljašnjoj buci, posebno u gradskim sredinama, ne može izbeći, ono na šta je moguće uticati jeste izbor stambenog prostora. Kupovina stana u kome je ostvaren adekvatan nivo zvučne izolacije obezbediće vam željeni komfor i mir, utočište od gradske vreve i kvalitetne uslove stanovanja.

Zvučni komfor

Sa trendom rasta cena na tržištu nekretnina, kupci su postali informisaniji i zahtevniji kada je reč o zvučnoj izolaciji. Sve češće se kod novih projekata stambenih zgrada biraju savremeni sistemi gradnje koji rešavaju pitanje zvučne izolacije, poput Silka sistema.

Da li je zvučna izolacija sastavni deo koncepta zelene gradnje?

Prevazilaženje novih izazova u građevinarstvu, sa posebnim akcentom na očuvanje resursa i energije, rezultiralo je novim materijalima i izgradnjom koja ima za cilj stvaranje kvalitetnijeg životnog okruženja. S obzirom da bučno okruženje negativno utiče na opšti kvalitet stanovanja, zvučna izolacija zauzima sve značajnije mesto u oblasti zelene gradnje. Zato su u zelenoj arhitekturi sve traženiji materijali koji objedinjuju više neophodnih karakteristika, poput Silka kalcijum silikatnih blokova, koji imaju prirodan sastav, obezbeđuju odličnu zvučnu izolaciju, čvrstoću i nosivost.

Zvučni komfor

Koje su to pozicije u stambenim zgradama koje zahtevaju viši stepen zaštite od buke?

U idealnim uslovima, zvučna izolacija stambenog prostora trebalo bi da bude potpuna na svim pozicijama u stambenoj zgradi. Međutim, svakako se mogu izdvojiti prioritetne pozicije koje zahtevaju viši stepen zaštite od buke:

Pozicija između stambenih jedinica, od izuzetne je važnosti za celokupan osećaj udobnosti stanovanja. Aktuelna zakonska regulativa preporučuje da najmanja vrednost zvučne izolacije između susednih stanova iznosi 52 decibela, što obezbeđuje neometan mir, koji neće narušavati buka iz susednog stana.

Pozicija stan-hodnik, takođe ima veoma važnu ulogu u ostvarivanju željenog komfora unutar stambene jedinice. Hodnici u stambenim zgradama su veoma frekventni, te ne čudi da upravo iz hodnika najčešće dopiru razni oblici buke, poput lifta u pokretu, otvaranja vrata ili kretanja ljudi. Ujedno, pojedine prostorije unutar stana često dele zid sa hodnikom, a neretko su u pitanju upravo intimni prostori poput spavaćih soba ili kupatila.

Fasadni zidovi, koji su ujedno i najveća površina na objektu, značajno utiču na celokupan nivo spoljašnje buke u stambenoj zgradi.

Poslednja, ali ne i manje važna jeste pozicija unutar stambene jedinice. U pitanju su pregradni zidovi između prostorija, čija adekvatna zvučna izolacija obezbeđuje svim članovima domaćinstva potrebnu privatnost i neometan odmor.

Kako ostvariti adekvatnu zvučnu izolaciju?

Projektantima i investitorima je na raspolaganju dugo čekano rešenje, koje sa malim debljinama zida obezbeđuje optimalnu zvučnu izolaciju, a krajnji korisnici mogu uživati u miru, komforu i privatnosti svog doma. Reč je o Silka kalcijum silikatnim blokovima. U pitanju je tradicionalan materijal, visoke zapreminske gustine, koji obezbeđuje visok stepen zaštite od buke.

Silka - Zvučni komfor

Silka blokovi proizvode se u više dimenzija za različite debljine zidova. Bilo da su u pitanju noseći, spoljašnji, unutrašnji ili pregradni, čak i najtanji zidovi izgrađeni od Silka blokova, pružaju izuzetnu zvučnu izolovanost. Jedinstvena svojstva materijala i jednostavna primena omogućavaju ostvarivanje zavidnog stepena zaštite od buke i do 58dB!

Proizvedeni na bazi prirodnih mineralnih sirovina, negorivi (klasa A1), otporni na vremenske uslove, čvrsti i trajni, Silka kalcijum silikatni blokovi, omogućavaju izgradnju kvalitetnih objekata zaštićenih od buke, koji će budućim stanarima pružiti komfor kakav zaslužuju!

Za više informacija o ovom proizvodu kontaktirajte kompaniju XELLA SRBIJA.

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime