Hidroizolacija žardinjera i zelenih krovova

Hidroizolacija žardinjera i zelenih krovova

U ovom slučaju, pojam žardinjere se odnosi na prostore u gradnji objekata koje želimo popuniti zemljanim slojevima i drugim potrebnim sastojcima da bi u njima sadili razne biljke – od cveća do velikih stabala. Arhitektura koja uključuje planiranje životnog prostora sa dodatkom zelenila predstavlja izazove i trajne vrednosti. Ako je taj vrt na terasi ili krovu funkcionalan, bezbedan i jednostavan za održavanje, to znači da smo na pravom putu.

Pokriveni biljem, zeleni krovovi su područja koja se nalaze iznad građevina ili druge strukture, odvojeni od tla. Ova rešenja predstavljaju odličan način da se stvori ravnoteža između prirode i čovekovog životnog prostora u gradovima sa velikom gustinom stanovništva. Ne samo da zeleni krovovi unapređuju estetski izgled građevina i krovova, već donose brojne prednosti u ekološkom, ekonomskom, estetskom, sociološkom i psihološkom smislu.

Ako želimo uspešno da stvorimo pogodne uslove za rast i razvoj biljaka na objektima iznad zemlje, moramo poznavati prirodne procese rasta biljaka i biti blizu njih pri donošenju odluka o rešenjima. Osim toga, moramo pažljivo razmatrati tehničke i tehnološke aspekte gradnje zelenih krovova i žardinjera. Bez poštovanja tih zakona, naši snovi o lepoj terasi sa zelenilom mogu postati noćna mora.

U ovom tekstu ćemo obraditi jedan tip žardinjera sa svim tehničkim detaljima koji se smatraju intenzivnim zelenim krovovima. Ovakve žardinjere su pogodne za sadnju različitih biljaka i cvetova, uključujući i stabla.

Glavne tehničke karakteristike ovakvog sistema su:

  • nosiva konstrukcija koja je najčešće izrađena od armiranog betona, a u nekim slučajevima se može koristiti čelik, drvo itd;
  • preko AB konstrukcije izvodi se sekundarna hidroizolacija kao zaštita konstrukcije;
  • termoizolacija (kada se ispod terase nalazi zatvoreni ili grejani prostor);
  • cementna košuljica u padu od 2,5-4%, minimalne debljine 4cm, odvojena od termoizolacije PE folijom;
  • primarna hidroizolacija koja ne mora biti UV otporna ali mora biti otporna na koren biljaka (tečni poliuretan sa upotrebom platna, toplo prskana poliurea, sintetička membrana…);
  • zaštita hidroizolacije, drenažna ili drenažno-akumulaciona folija;
  • ispuna žardinjere se vrši humusom ili supstratom čiji se sastav definiše na osnovu potreba rastinja. U zavisnosti od specifičnosti planiranog rastinja moguće je ispuniti deo zapremine XPS-om, kamenom vunom, drenažnim kamenom i sl;
  • nakon sadnje rastinja humus se površinski prekriva oblutkom, ukrasnim kamenom ili korom drveta čime se sprečava rasipanje humusa van žardinjere tokom padavina i prljanje okolnog prostora.

Za više informacija kontaktirajte kompaniju IZOSTOP.

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime