Eliminisanje kondenzacione vlage sa zidova

Styrocoat

STYROCOAT je jedinstven proizvod na tržištu Srbije. Njegova namena je eliminisanje pojave kondenzacione vlage na unutrašnjim površinama zida.

Služi za trajnu eliminaciju uslova za pojavu vlage prouzrokovane kondenzacijom koja je praćena pojavom BUĐI. Kondenzacija se često javlja i na unutrašnjoj strani spoljnih zidova gde nema protoka vazduha kao na primer iza plakara, zatvorenih polica i ostalih većih komada nameštaja.

Način upotrebe

STYROCOAT se nanosi samo na mestima gde se javlja buđ, uglavnom po ćoškovima prostorije gde se kondenzacija javlja usled termičkih (hladnih) mostova ili, kako je napomenuto, na mestima slabijeg protoka vazduha. Takođe se može upotrebiti kod širokih špaletni, u starijim građevinama, gde se prozori nalaze u ravni fasade gde se, takođe, može često javiti vlaga usled kondenzacije.

NAČIN DELOVANJA: sloj STYROCOAT-a od 3mm podiže unutrašnju temperaturu zida za oko 3˚C i time temperatura unutrašnjeg zida prelazi IZNAD temperature kondenzacije pa se time gube uslovi za njeno stvaranje.

NAČIN NANOŠENJA:

 1. Prvo se nanese sloj STYROCOAT-a debljine 3mm – nazubljenom gletericom. Kada se osuši prvi sloj, poravna se drugim slojem, tj. upune se žljebovi koje je ostavila nazubljena gleterica prilikom nanošenja prvog sloja.
 2. Nakon sušenja preko osušene paste, nanese se obična glet masa i, nakon njenog sušenja – okreči. Tako je mesto nastanka buđi trajno sanirano.

Dodatna debljina od 2-3mm, po rubnim delovima tretiranog mesta – svede se ravnim delom gleterice postepeno na „nulu“ tako da nakon krečenja povećanje debljine od par milimetara nije uočljivo.

Ovaj način eliminacije buđi je osmišljen za mesta gde je nemoguće izolovati zid sa spoljašnje strane. Alternativa je oblagati unutrašnje zidove tankim izolacionim pločama (EPS) što povećava debljinu zida za 1-2cm i mora se izolovati ceo zid.

Temperatura kondenzacije

Informacije o proizvodu

OPIS: STYROCOAT je glatki zidni malter za unutrašnju upotrebu. Sastoji se od veziva slabog mirisa, specijalnih aditiva visoke termičke otpornosti koji daju proizvodu nisku vrednost koeficijenta toplotne provodnosti (λ). Debljinom od 3mm i prosečnom temperaturom unutra/spolja 0˚C-20˚C i 65% R.H. ovaj proizvod rešava problem kondenzacije i stvaranje buđi usled hladnog mosta ili loše termičke izolacije.

Za profesionalnu upotrebu.

Klasifikacija UNI 8682

Pogodne podloge: gips, beton, stara boja koja ne praši.

KARAKTERISTIKE:

 • Sastav/izgled : pasta
 • Vrsta veziva: vinil (UNI 8681:HA)
 • Izgled: mat bela
 • Specifična težina: 370 g/l; sadržaj čvrste materije: 87%; PH vrednost: 8-9; boja: bela mat
 • λ=0,042W/mK

NANOŠENJE:

Temperatura vazduha min +10˚C, max + 40˚C; vlažnost vazduha: 70%.

Priprema podloge: Podlogu treba pažljivo pripremiti prema uputstvu za pranje i čišćenje u zavisnosti od prirode nečistoće na površini koja se tretira. Kada je prisutna buđ, tretirati sredstvom za uklanjanje buđi.

Oprema/alat: Nazubljena gleterica, ravna gleterica i špahtla

Proizvod je spreman za upotrebu. Pre upotrebe promešati ručnom mešalicom na najmanjem broju obrtaja. Po potrebi dodati malo vode kako bi se postigla potrebna konzistencija.

NANOŠENJE: Koristeći nazubljenu gletericu, naneti početni sloj minimalne debljine 3mm. Sačekati da se osuši pa naneti drugi sloj paste, ravnom gletaericom, kako bi se upunili žljebovi nastali prilikom prvog nanošenja nazubljenom gletericom. Sve eventualne neravnine se mogu lako otkloniti laganim trljanjem špahtlom. Nakon sušenja i drugog sloja (preporučeno je 24 sata) naneti glet masu i okrečiti.

Ako se tretiraju samo delovi zida zahvaćeni vlagom, ivice nanešene glet mase – lagano “svesti na nulu” tj. postepeno svesti debljinu nanosa glet mase, sa 3mm na ravan zida.

 • Sušenje: oko 24h na 23˚C
 • Pokrivnost: sa debljinom od 3 mm – 0,4 m²/l
 • Pokrivnost po pakovanju od 3 litara: oko 1,2 m²
 • Čuvati na temperaturi od +5˚C do +30˚C
 • Stabilnost u originalnom pakovanju: 12 meseci

Odlagati u skladu sa lokalnim propisima.

Za više informacija kontaktirajte kompaniju ULTIMO GRAĐEVINSKA HEMIJA.

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime