Uradi sam: Izolacija krova sa unutrašnje strane – drvena potkonstrukcija

Izolacija između greda je tradicionalan način postavljanja toplotne izolacije. Ova vrsta izolacije je posebno efikasna u porodičnim kućama, gde se najveći deo toplotne energije gubi upravo kroz loše izolovani krov, a potkrovlje se koristi za stanovanje.

Zvučna i toplotna izolacija omogućava bolju energetsku efikasnost i udobniji životni prostor. Ako ne želite da gubite prostor, paneli od kamene vune se postavljaju samo između greda (rogova), ali ako želite bolje rešenje bez toplotnih mostova, paneli od kamene vune se postavljaju i ispod greda (rogova).

Za kvalitetnu izolaciju kosog krova sa unutrašnje strane greda preporučujmo Multirock, Acoustic i Acoustic Extra izolacione panele sa odličnim karakteristikama toplotne, zvučne i protivpožarne zaštite.

Postupak instalacije

Koristeći mernu traku, izmerite rastojanje između greda. Dobijenim merama dodajte 10-15mm i označite ih na ploči od kamene vune. Prilikom rezanja koristite rukavice i testeru/nož dužine oko 15cm.

Isečene ploče kamene vune ugurajte u prostor između greda. Ploče složite čvrsto jednu iznad druge tako da između ploča nema vazdušnih džepova. Poravnajte panele sa unutrašnjom površinom greda (rafters).

Pričvrstite drvene letvice normalno na grede, pomoću šrafova i odvijača. Postavite drugi sloj kamene vune između drvenih letvica, okomito na prvi. Po potrebi pričvrstite ploče od kamene vune na drvene letvice.

Pokrijte kamenu vunu parnom barijerom i pričvrstite je na drvene letvice. Zalepite parnu barijeru na okolne zidove odgovarajućom samolepljivom trakom. Takođe je potrebno zalepiti spojeve parne barijere odgovarajućom samolepljivom trakom.

Postavljanjem parne barijere postiže se nepropusnost potkrovlja i sprečava se prodor vlage iz potkrovlja u toplotnu izolaciju.

Pričvrstite gipsane ploče pomoću šrafova i odvijača.

Postavite traku na spojeve gipsanih ploča. Ukrštajte fuge u širini dve trake odgovarajućom masom. Nakon sušenja možete obojiti zidove pomoću valjka.

Za više informacija kontaktirajte ROCKWOOL ADRIATIC.

1 KOMENTAR

  1. Kako da toplotno izolujem kose plafone u potkrovlju, znaci sa unutrasnje strane?
    Iznad plafona je betonska ploca i ukucani crepovi. Kojim materijalom?

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime