Lagani termoizolacioni beton Politerm

Termoizolacioni beton Politerm

Beton je kompozit koji se sastoji od mešavine različitih komponenti. U osnovi, to su agregat (pesak, šljunak), voda i vezivo (cement), koji zajedno čine materijal visoke čvrstoće na pritisak. U zavisnosti od težine, delimo ga na laki, normalni i teški beton.

Korišćenjem Politerm BLU EPS granula kao agregata dobijamo laki beton male gustine, dobre toplotne izolacije i relativno velike nosivosti. Politerm BLU je laki agregat napravljen od granula ekspandiranog polistirena u koji je dodat poseban aditiv koji kuglice boji blago plavo.

Aditiv sprečava izlazak EPS granula na površinu i postiže ravnomernu raspodelu agregata u betonskoj mešavini. Granule od EPS-a imaju zatvorenu ćelijsku strukturu, ujednačene granulacije, kontrolisane specifične težine, netoksične su, ne upijaju vodu i druge tečnosti, otporne su na truljenje, ne predstavljaju hranljivu bazu za razvoj gljivica ili bakterija i dimenzionalno su stabilne duže vreme.

Razlikujemo dve vrste agregata, u zavisnosti od prečnika samih granula ekspandiranog polistirena – Politerm BLU prečnika između 3 i 6mm i Politerm BLU fein prečnika 2mm, koji je pogodan posebno tamo gde je potrebna visoka površinska čvrstoća. Pakuje se u vreće od 50l, 170l i 420l.

Područje primene

Lagani izolaconii beton Politerm pokriva široko područje primene, od poda do krova objekta. Može se koristiti ispod cementne košuljice, gde se izravnavaju sve neravnine ili kao ispuna između instalacija. Međusloj može poslužiti kao podloga za ugradnju toplotne izolacije, odnosno kao zvučna izolacija u sistemu plivajućeg poda. Na Politerm možemo postaviti i Stirothermal sistem ploče za podno grejanje.

Različite podne obloge, kao što su keramičke pločice ili paneli od veštačkog ili prirodnog kamena, mogu se postaviti direktno na laku betonsku podlogu. U ovom slučaju se preporučuje upotreba Politerm BLU Fein-a sa gustinom od najmanje 300 kg/m³.

Zbog svoje male težine, beton može biti pogodan za različite ispune između plafonskih greda i iznad drvenih pritisnih konstrukcija. Njime jednostavno popunjavamo prazne prostore i izravnavamo lukove i tako dobijamo ravnu površinu za dalju obradu.

Ukoliko imamo neiskorišćeno potkrovlje, Politerm se nanosi direktno na plafonsku konstrukciju ili toplotnu izolaciju. Posebna obrada površine nije potrebna, osim u slučajevima kada želimo da prostor kasnije korisno iskoristimo. Zatim se podloga „zagladi“ izravnavajućom masom ili premazuje završnim premazom.

Laki beton Politerm se može koristiti za kose krovove i razne sisteme ravnih krovova, terasa i balkona. Služi kao izolacija kosih krovova i za nivelisanje metalnih ili drugih krovova.

Na ravnim krovovima se koristi za izradu atmosferskih odvoda i osnova je za polaganje hidroizolacionih slojeva (ne smeju da sadrže rastvarače). Pesak nije potreban zbog svojstava Politerm lakog betona. Ako se koristi, mora se uzeti u obzir da smeša postaje teža i manje izolujuća.

Glavna fizika i tehnička svojstva Politerm lakog betona
Glavna fizika i tehnička svojstva Politerm lakog betona

Mešanje i priprema podloge

Politherm laki beton se može mešati klasičnom mešalicom za beton ili još efikasnije specijalnom horizontalnom mešalicom. Ispumpavanje je moguće specijalnom opremom ili automatskim mikserom sa pumpom.

Gustine mešavine od 110 do 350kg/m³ mogu se postići samo dodavanjem Politerm-a, cementa i vode. Preporučuje se upotreba cementa sa oznakom 32,5 R, dok je pri izboru običnog cementa (42,5 R) potrebno više pažnje posvetiti nezi samog betona tokom očvršćavanja (sprečavanje brzog sušenja, vlaženja).

Za pripremu 1 m³ smeše potrebno nam je oko 840 litara Politerm granula (5 srednjih vreća od 170l ili 2 velike vreće od 420 litara). Ako samo mešanje nije dovoljno intenzivno, zapremina smeše se ne povećava, što rezultira većom potrošnjom materijala.

U tabeli su prikazane potrebne količine za pripremu 1m³ lakog betona u zavisnosti od konačne gustine.

Količine za pripremu 1m3
Količine za pripremu 1m3

Podloga na koju se postavlja laki beton mora biti čista i očišćena od smeća i prašine. Dobro upijajuće podloge ili suve cementne podloge premažemo emulzijama (kako bi se obezbedio kontakt između starog i novog betona) ili ih obilno vlažimo da voda ne stagnira na podlozi.

Na podlogama na kojima se ne može garantovati prianjanje (slojevi hidroizolacije, metala, keramike, izolacije, drvene ploče ili drugi pregradni slojevi) i čija debljina ne prelazi 8 cm, preporučuje se postavljanje armaturne mreže.

Politherm lagani beton se ne preporučuje za upotrebu na temperaturama ispod 5°C. Ako se koristi antifriz, on mora biti u skladu sa fizičko-hemijskim svojstvima Politerm-a.

Za više informacija kontaktirajte kompaniju FRAGMAT S.

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime