Hidroizolacija kristalizacijom – Xypex

Xypex - vizuelizacija kristalizacije
Xypex - vizuelizacija kristalizacije

Pre više od 50 godina, grupa hemičara kompanije Xypex Chemical Corporation je, pokazujući svoju sjajnu genijalnost, razvila tehnologiju koja je promenila način zaštite betona od intruzivnih tečnosti. Xypex se koristi u preko 110 zemalja sveta već više od 50 godina i daje nam globalno razumevanje standarda i očekivanja za zaštitu životne sredine.

Osnova u razvoju kristalne tehnologije Xypex je temeljno razumevanje hemijskog i fizičkog sastava betona. Beton je porozan. Njegovi kapilari nalik na tunele su prirodni deo njegove mase i dozvoljavaju prolaz vode i drugih tečnosti.

Istraživači u kompaniji Xypex su prepoznali priliku za hemijski tretman koji bi ispunio ove kapilare i time sprečio prodor vode i drugih tečnosti iz bilo kojeg pravca. Pomoću difuzije, reaktivne hemikalije u proizvodima kompanije Xypex koriste vodu kao medijum za kretanje koja ulazi i putuje niz betonske kapilare.

Ovaj proces ubrzava hemijsku reakciju između Xypex-a, vlage i nusproizvoda hidratacije cementa, formirajući novu nerastvorljivu kristalnu strukturu. Ova integralna struktura popunjava kapilarne traktove čineći beton hidroizolovanim.

Činjenica da se kristalna tehnologija Xypex sada navodi u specifikacijama i koristi u hiljadama projekata za hidroizolaciju širom sveta svedoči o originalnom konceptu. Tehnologija kristalne hidroizolacije je ideja koja se razvila zato što su hemičari kompanije Xypex ispitivali sastav betona i pronašli način da ga poboljšaju. Danas, mi nastavljamo tradiciju.

Xypex je drugačiji

Kristalna priroda sistema hidroizolacije Xypex pruža mnoge prednosti primene u odnosu na tradicionalne hidroizolacine proizvode.

 • Xypex ne zahteva suvu površinu, zapravo, neophodna je vlažna površina;
 • Xypex ne zahteva suve vremenske uslove za primenu;
 • Xypex ne zahteva skupi pripremni sloj ili nivelisanje pre primene;
 • Ne može da se probuši, pocepa ili popuca po šavovima;
 • Ne zahteva zaštitu prilikom nasipanja ili tokom postavljanja armature, žičane mreže ili drugih materijala;
 • Može se primeniti sa bilo koje strane betonske površine – negativne ili pozitivne (pod pritiskom vode);
 • Xypex ne zahteva zaptivanje, glačanje i obradu šavova na uglovima, ivicama ili između membrana;
 • Isplativiji je nego većina drugih metoda.
Xypex proizvodi

Prednosti primene

Kristalni sistem Xypex za hidroizolaciju se suštinski razlikuje od tradicionalnih hidroizolacionih proizvoda – poput membrana i cementnih premaza.

Proverite ove razlike:

 • Xypex stvara kristalnu strukturu duboko u porama i kapilarnim traktovima betonske mase da bi sprečio prodor vode i agresivnih hemikalija. Nasuprot tome, proizvodi hidroizolacinog tipa funkcionišu samo na površini betona;
 • Zbog toga što Xypex ne zavisi od površinskog prianjanja za postizanje svog dejstva hidroizolacije, otporan je na ekstremni hidrostatički pritisak do 12 bara;
 • On zatvara vrlo tanke statičke pukotine do 0,5mm;
 • Ne podleže problemima propadanja sa kojima se suočavaju membrane;
 • Xypex je trajan i reaktivira se kad god je voda prisutna;
 • Jedinstvenost, kvalitet i verodostojnost tehnologije XYPEX® osigurava se unikatnim oblikom kristala XYPEX®, čija se debljina kreće približno između 2-4μ, a njegova dužina oko 20μ, za razliku od drugih sličnih tehnologija kristalizacijom čiji kristali imaju oblik romboida, debljinu 15-25μ, a dužinu 30-40μ.
Xypex admix c1000 bag
Xypex admix c1000

Xypex je jedinstven

Xypex konstantno prati standarde kao što su ISO i sistemi za građevinsko ocenjivanje, kao što su LEED koji potvrđuju kvalitet proizvoda, korporativnu odgovornost i današnju zabrinutost za zaštitu životne sredine. Za Xypex, prisustvo u tehnologiji zelene gradnje deo je tekuće obaveze.

Energetska efikasnost, izbor materijala, minimiziranje uticaja lokacije i smanjenje VOC-a – to su „zelene“ prednosti koje netoksični proizvodi Xypex obezbeđuju građevinskom svetu i održivoj gradnji.

Materijal i smanjenje radne snage

Kristalna hidroizolacija Xypex može da se koristi kao primesa betona i na taj način eliminiše radnu snagu koja je potrebna za instalaciju membrana ili premaza i značajno smanjuje troškove i zahteve za materijalom.

Reciklaža betona

Beton koji je hidroizolovan kristalnim proizvodima Xypex (premazi, suvi posip ili primesa) se u potpunosti može reciklirati, dok se beton koji ima prilepljenu membranu ne može reciklirati.

Trajno rešenje

Za razliku od membrana i drugih površinskih slojeva, kristalna hidroizolacija Xypex ne može da se probuši ili ošteti prilikom nasipanja i ne propada tokom vremena.

Isparljiva organska jedinjenja (VOC)

Kristalna hidroizolacija Xypex ne sadrži VOC. To je povoljno u poređenju sa tečnim nanetim membranama koje sadrže značajne količine VOC-a.

Smanjenje atmosferskog CO2

Zbog toga što proizvodnja cementa daje značajan doprinos atmosferskom CO2, pronalaženje načina za smanjenje potrošnje cementa je od ključnog značaja. Zamena visokog pepela i šljake u dizajnu betonske smese je stekla veliku popularnost. Primesa za hidroizolaciju Xypex Admix serijen C je efikasan proizvod za hidroizolaciju betona sa sadržajem visokog pepela i cementne šljake. Ona omogućava korišćenje visokog dizajna zamenske mešavine.

Čuvajte se kopija

Kako je XYPEX kristalizacija zbog svog kvaliteta u poslednjih desetak godina pokazala izuzetan rast, na tržištu su se pojavila nova sredstva (kopije XYPEX-a) koja se reklamiraju pod pojmom kristalizacije. Navedena sredstva su daleko od kvaliteta i načina delovanja XYPEX-a.

Iz tog razloga je kompanija XYPEX CHEMICAL CORPORATION pre 5 godine postavila slogan: NO EQUAL (nema jednakovrednog), kako bi se zaštitila od bledih i loših kopija XYPEX-a.

Samo XYPEX ima mogućnost penetracije kristala u beton i zapunjavanje mikrostrukture stvaranjem netopivih kristala duboko u masi betona aktivnom hemijskom bazom koja u kapilarama betona konstantno inicira rast vlaknastih kristala na nivo molekula.

Za više informacija kontaktirajte kompaniju MAGNA COOP WATERPROOFING.

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime