Lepak za stiropor – vrste, osobine i cena

Lepak za stiropor cena
Lepak za stiropor

Lepak za stiropor je veza stiropora sa podlogom. Najčešće govorimo o spoljnjem zidu pri izradi kontaktne fasade. Od njega zavisi koliko dobro i čvrsto stiropor prijanja uz podlogu na koju se nanosi i nosi odgovorost za to hoće li fasada „stajati“. Zato mora da bude kvalitetan. Lepak je tu da ploče stiropora pričvrsti za zid kako bi stiropor mogao da ispuni svoj zadatak. Dakle, važno je koji lepak se koristi, a u daljem tekstu otkrijte šta sve treba da znate kada birate lepak za stiropor i kolika mu je cena na našem tržištu.

Lepak za stiropor – osnova za dobru izolaciju stiroporom

Stiropor (EPS) se lepi građevinskim lepkom na cementnoj ili poliuretanskoj osnovi. Kao što smo rekli, osnovna uloga lepka je da veže stiropor za podlogu odnosno zid. Dakle, da pričvrsti stiropor za fasadu (tzv. demit fasada) kako bi što bolje izolovao objekat. Samim tim neophodno je da bude vrhunskog kvaliteta i nanešen kako treba.

Lepak za stiropor uz sam stiropor služi i da zaštiti zid od pojave buđi i gljivica, a u slučaju poliuretanske pene i kao dodatni sloj termoizolacije. Tu je da pomogne da spreči probijanja vlage u unutrašnjost objekta. Najbolji lepak za stiropor sa elastičnim svojstvima je garant da se na fasadi neće pojaviti pukotine.

Ploče stiropora se na zid postavljaju lepljenjem, a zatim se učvršćuju prema šemi tiplovima. Uglavnom se postavlja 6-8 tipli na m2 fasade. To zavisi od lokacije i visine objekta. Posebna pažnja posvećuje se na uglovima objekta gde se postavlja 8-12 komada tipli po m2.

Lepak za stiropor je važan podjednako kao i debljina ploče stiropora.

Kako bi troškove oko izrade izolacije stiroporom mogli što preciznije da predvidite, pripremili smo informativni prikaz maloprodajnih cena lepka za stiropor koji se nalazi pri kraju teksta.

Vrste lepka za stiropor

Lepak za EPS se nalazi kao klasičan cementni ili poliuretanski. Klasičan građevinski lepak može da služi za lepljenje stiropora za mineralnu i cementnu podlogu i kao lepak za armiranje mrežice. Poliuretanski služi za lepljenje izolacionih ploča.

Neki od lepkova mogu da se koriste unutra, neki su namenjeni za spoljnu odnosno fasadnu upotrebu obzirom da mogu da izdrže oštre vremenske uslove i temperaturne promene. Lepak za stiropor treba da bude prilagođen materijalu, podlozi i nameni. 

Kada govorimo o postavljanju fasadnih ploča nije neophodna velika elastičnost cementnog lepka. Za lepljenje stiroporskih fasadnih ploča preporučuje se korišćenje baznog lepka. On ima najmanji procenat polimer veziva.

Lepljenje mrežice iliti armiranje preko stiropora se vrši fleksibilnim lepkom. Ova vrsta je poznata kao završni lepak.

Za lepljenje grafitnog EPS-a, kamene vune i striodura važi da što više polimera ima u lepku, to bolje. Za ove materijale preporučuje se fleksibilni lepak.

Lepak za stiropor na cementnoj bazi

Klasičan građevinski lepak iliti lepak za stiropor nalazi se u praškastom obliku kao suvi materijal najčešće u džakovima od po 25kg. Nastaje upotrebom 4 osnovne makro komponente i nekoliko mikrokomponenti tzv aditiva. Pesak, cement, kreč i kameno brašno-filer su makro komponetnte. Pesak se suši i dovodi do određene granulacije. Potom mu se dodaju cement i aditivi. Nakon toga se pakuje i transportuje. Više cementa i aditiva znači jači lepak. Razlika u granulaciji peska dovodi do toga da imamo finije i grublje lepkove

Neki proizvođači lepka za stiropor počeli su da obraćaju pažnju i na česte probleme pri korišćenju lepkova. Na primer, prosipanje iz džakova i prašina pri radu, pa su usavršili način pakovanja i samu ambalažu. Danas pojedini nude pakovanja koja garantuju manje prašine što svakako može biti samo plus pri izboru lepka.

Kako se pravilno nanosi lepak za stiropor?

Da bi se izbeglo propadanje EPS-a i izolacije, prodiranje vazduha i vlage između stiropora i zida, neophodno je da stiropor u potpunosti prione na zid. Dakle, izuzetno je važno kako se lepak za stiropor nanosi. Kad se ne nanese kako treba dolazi do problema sa kondenzacijom što dalje dovodi do propadanja stiropora. A to smanjuje vek trajanja izolacije.

Nanošenje cementnog lepka na ploču stiropora
Nanošenje cementnog lepka na ploču stiropora

Ukoliko se lepak za EPS ne nanese kako treba, desiće se da spoljašnji vazduh koji je hladan prodre između stiropora i zida. To bi dovelo do toga da zid bude hladan, bez obzira što je obložen stiroporom.

Lepljenje stiropora

Uputstvo za upotrebu kod postavljanja EPS-a je uglavnom isto. Džak lepka od 25kg pomeša se sa oko 6 litara vode električnim mikserom do potpune homogenizacije. Potom se ostavi da odstoji desetak minuta pa se ponovo pomeša. Stiropor se lepi u roku od dva sata od spravljanja lepka.

Lepak se nanosi duž ivica ploča po celokupnom obodu, u trakama širine oko 5 cm i po sredini ploče na najmanje tri tačke prečnika oko 15 cm kako bi se postigao efekat izolovane vazdušne komore. Minimalna pokrivenost lepkom treba da je oko 40% od ploče stiropora.

Optimalna temperatura za ugradnju lepkova je od +10°C do +30°C. Lepak za stiropor ne bi trebalo ugrađivati na temperaturi ispod +5°C, kao ni po jakom suncu, vetru, magli i kiši. Takođe i u optimalnim uslovima, sveže nanete površine bi trebalo zaštititi od atmosferskih uticaja najmanje 24 časa.

Armiranje lepkom

Kako bi se fasada izvela kvalitetno da štiti i greje objekat, nakon lepljenja stiropora radi se armiranje mrežicom. Za lepljenje je potrebno 2-3 dana, za armiranje i gletovanje 5-7 dana.

Kada se završi sa lepljenjem fasadnih ploča, čeka se minimum dva dana da bi se započelo sa armiranjem i lepljenjem mrežice preko ploča stiropora. Lepak se nanosi nazubljenom gletericom na zalepljenu ploču. Nakon 24h ide završni sloj kojim se radi finalno izravnavanje površine.

Poliuretanski (PU) lepak za stiropor

U poslednjih nekoliko godina se sve više koristi poliuretanska pena za lepljenje stiropora. Tehnologija njene izrade je napredovala da danas ima više prednosti u odnosu na klasični lepak. Najvažnija je ta da je pena sama po sebi izolator u odnosu na lepak, da se može nanositi pri niskim temperaturama i da je svakako lakše transportovati jer zauzima mnogo manje mesta. Pakovanja u kojima se najčešće nalazi su tube od 750 i 850ml.

Takođe, lakša je, ne opterećuje fasadu dodatnom masom i brže se ugrađuje. Utrošak materijala je daleko manji, ali joj je s druge strane cena viša u odnosu na cementni lepak za stiropor.

Pena se nalazi u spreju i postoje pakovanja sa pištoljem ili bez.

Poliuretanska pena kao lepak

Poliuretanska pena odnosno lepak za stiropor lepi stiropor na sve vrste pologa – beton, cigla, drvo. Podloga mora da bude čvrsta, ravna i čista. Pre nanošenja lepka podlogu treba navlažiti vodom jer to poboljšava prijanjanje ploča stiropora na površinu kao i brzinu lepljenja.

Optimalna temperatura pri upotrebi preporučuje se da je 20-25°C. Poliuretanski lepak za stiropor se nanosi na ivice ploče, a zatim i na površinu ploče u obliku slova W.

Nanošenje PU lepka na ploču stiropora
Nanošenje PU lepka na ploču stiropora

Ploče za stiropor se lepe nakon minut pošto je na njih nanešen poliuretanski lepak. Nakon što se ploče pričvrste, ekspanzija poliuretanskog lepka se zaustavi. U narednih 10 do 15 minuta nakon pričvršćivanja na zid, ukoliko je neophodno, može da se uradi izravnavanje izolacione ploče.

Tamo gde su neravnine veće, prethodno se radi izravnanje sa grubim produženim cementnim malterom. Kada postoje izbočenja na zidu, buše se izolacione ploče stiropra sa unutrašnje strane – spoljašnja površina ostaje ravna.

Fuge između ploča popune se takođe poliuretaskim lepkom za stiropor. Njemu treba 2 sata da očvrsne. Tada se radi mehaničko fiksiranje tiplovima. Dodatno fiksiranje izolacionih ploča ankerima zavisi od kvaliteta površine na koju se postavlja izolacija. U podnožju objekta, na starim fasadama, betonu kao i nenosivim podlogama, dodatno fiksiranje ankerima je obavezno.

Treba napomenuti da se očvrsli poliuretanski lepak štititi od UV zraka.

Potrošnja lepka za stiropor po m2

Potrošnja cementnog lepka za stiropor u zavisnosti od lepka je 3,5–5kg/m² kada se koristi za lepljenje, i oko 8-10kg/m² kada se koristi za armiranje i gletovanje.

Što se tiče poliuretanskog lepka, sa jednom dozom od 850ml se može pričvrstiti 8, 12 čak i 16m2 izolacije, sa 750ml 6 do 8m2 .

Lepak za stiropor cena

Kao i većina građevinskih proizvoda na našem tržištu i lepak za stiropor može da se nađe u ponudi od različitih proizvođača, shodno tome i cena.

U tabelama smo dali informativni prikaz kretanja maloprodajnih cena lepka za stiropor u dinarima po džaku odnosno tubi za PU lepak. Za detaljnije informacije pozivamo vas da kontaktirate trgovce.

Cementni lepak za stiropor – pregled cena

Cena kvalitetnog cementnog lepka za stiropor iznosi 300-780 dinara po džaku od 25kg u zavisnosti od toga govorimo li o baznom lepku ili lepku koji služi i za lepljenje i za armiranje.

Najčešće su zastupljeni proizvođači HENKEL (Ceresit), KNAUFBAUMIT, SIKA, MAXIMA, BEKAMENT, ISOMAT, WEBER, JUB, HELIOS (Zvezda).

cementni lepakcena/25kg
bazni lepak300-780
lepak za lepljenje i armiranje550-985

Poliuretanski lepak za stiropor – pregled cena

PU lepak za stiropor može da se nađe u pakovanju od 658, 750 i 850ml sa pištoljem ili bez. Najčešći proizvođači su HENKEL (Ceresit), BEOROL, TKK, ISOMAT, SIKA, S-GROUP (Ultra), WURTH.

Cena poliuretanskog lepka za stiropor je 650 do 1200 dinara po tubi u zavisnosti od veličine tube i proizvođaća.

PU lepakcena
658 ml650-830
750 ml760-1241
850 ml850-1200

Lepak za stiropor, cena, vrste – zaključak

Da bismo mogli da radimo sa stiroporom neophodan nam je lepak za stiropor koji služi da ploče stiropora zalepimo na podlogu. Od kvaliteta lepka i nanošenja istog zavisi koliko će izolacija „držati“. Lepak između ostalog dođe kao dodatni sloj koji štiti od prodiranja buđi i kondenzacije unutar objekta, čak i kao dodatni termoizolacioni sloj, a ujedno omogućava da stiropor obavlja svoju funkciju.

Lepak dolazi u dve varijante kao praškasti materijal na bazi cementa, koji se isporučuje u džakovima od po 25kg, i kao poliuretanska pena za lepljenje u tubi. Lepak za stiropor na bazi crementa, u zavisnosti od karakteristika, može da bude lepak za lepljenje i za lepljenje i armiranje.

Poliuretanski lepak je vrsta lepka kojim se ploče stiropora sve češće lepe obzirom da ima niz prednosti u odnosu na klasičan cementni lepak. Između ostalog pena je dodatni sloj izolacije, lakša je i manje mesta zauzima pri transportu i skladištenju, a ujedno se sa njom brže radi i veća joj je pokrivenost u odnosu na cementni lepak.

Više informacija o vrstama i ceni stiropora možete naći na strani stiropor cena, a što se tiče stirodura pogledajte na stirodur cena.

1 KOMENTAR

  1. Postovani,
    Da li postoji neka statistika koliko je trajanje fasade od stiropora lepljene poliuretanskim lepkom u odnosu na klasican cementni lepak?

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo vas da uneseta komentar!
Unesite svoje ime