Sportski centar „Olimp“, Zvezdararszpict0097

foto video
SC „Olimp" na Zvezdari je jedan od najstarijih sportskih centara u Srbiji. Kompleks je izgrađen 1970. godine i odmah nakon puštanja u rad utvrđeni su gubici vode usled procurivanja betonskih kada bazena. Tokom vremena došlo je do neravnomernog sleganja i pucanja betonske konstrukcije. Brojni pokušaji sanacije od početka upotrebe do danas, nisu dali željene rezultate, tako da se sleganje nastavilo, a oštećenja na konstrukciji bazena i platoa oko bazena su bivala sve veća, što je uslovljavalo potrebu za njihovom detaljnom sanacijom.

Zbog sveobuhvatnosti i kompleksnosti rekonstrukcije angažovana je Izolacija, kao kompanija koja svojim iskustvom i znanjem može da se izbori sa takvim izazovom. U skladu sa projektom rekonstrukcije i očekivanih rezultata su birana tehnička rešenja i materijali.

Ove godine su ulažena značajna sredstva u rekonstrukciju celog kompleksa, uređene su : najsavremenija atletska tartan staza, vežbalište, dečje igralište, zelene površine, osvetljenje, video nadzor, pešačke staze, vežbalište za osobe sa invaliditetom. Takođe je urađena rekonstrukcija i sanacija kompleksa otvorenih plivačkih bazena sa pratećim sadržajima, kako bi se dobio savremen i moderan kompleks prilagođen savremenim zahtevima za zabavom i rekreacijom, a takođe i evropskim sanitarnim, higijenskim i bezbednosnim standardima.

Radovi na sanaciji kompleksa plivačkih bazena su počeli u novembru 2010. godine, i u tu rekonstrukciju kompleksa otvorenih bazena spadaju plivački bazen, dimenzija 33.33/20 m dubine 1.8-2.2 metara, neplivački bazen, dimenzija 27.1/15 metara dubine 1.4-1.6 m, bazen za skokove, dimenzija 18/14 m dubine 4.5 i bazen za decu, prečnika 10 i dubine 0.5 metara. Novi bazeni su promenjenih dimenzija od prvobitnih, ali na gotovo istim položajima. Olimpijski bazen je proširen za 1 metar, kako bi ostvario potrebne uslove za odigravanje vaterpolo utakmica, sa dodatnim montažnim tribinama okolo. Bazen za skokove u vodu je promenio namenu, postao je , bazen za rekreaciju sa dubinom od 1,2 metra. Bazen za decu je promenio i oblik, dimenzije i položaj. Jedino je bazen za neplivače ostao isti, kao ranije.

Kompleks otvorenih bazena je izdvojen u zasebnu celinu kojoj može da se pristupi iz ulice Vjekoslava Kovača gde je formiran potporni zid, čime se dobija stabilnost ali i parking prostor. Denivelacijom bazenskog platoa je dobijen prostor za smeštaj bazenske tehnike ispod platoa bazena, kao i svi neophodni prateći prostori kao što su biletarnica, garderobe, sanitarni čvorovi, bazenska tehnika. Iz ovog dela se preko stepenica i lift platforme izlazi na plato oko bazena. Postavljeni su i elementi za zabavu i vodene atrakcije u okviru dva manja rekreativna bazena. Vrednost svih radova veća je od 471 milion dinara.

 

PRIMENJENI SISTEM:

Svaki od bazena da je posebno tretiran sa stanovišta hidroizolacije, a na kraju su svi objedinjeni u jedan sistem i njihova izolacija povezana. Uglavnom je korišćena crna hidroizolacija : dvoslojna hidroizolacija od plastomer bitumenske trake sa uloškom od staklenog voala, međusobno spojene zavarivanjem uz potrebni preklop, preko premaza hladnim bitulitom i završnim premazom vrućim bitumenom, i preko svih slojeva slobodno položena PVC folija. Svi spojevi zid-pod i zid-zid su obrađeni gumiranom poliesterskom trakom, a prodori gumiranim polistirenskim manžetnama. Na kompletnu površinu je nanet sloj maltera u koji je utisnuta mrežica od staklenih vlakana, i to sve u dva sloja. Ovako su obrađeni zidovi duž cele visine, kao i plafoni podzemnih prostorija.
Izolacija ravnog krova je urađena od elastične PVC hidroizolacijske membrane debljine 1.5mm preko daščane oplate, kao završni sloj ravnog krova. Membrana je na krajevima učvršćena mehaničkim fikserima pričvršćenim za čeličnu konstrukciju venaca, a na preklopima zavarena vrelim vazduhom. Premazani i zaštićeni su i natur betonski zidovi ograde i žardinjere i to bezbojnim vodoodbojnim, paropropusnim impregnatorom na osnovi silan-siloksana u vodenom rastvoru . Finalno je kompletna površina zaštićena revirzibilnom zaštitnom barijerom otpornom na grafite koja ne menja izgled površine, ne utiče na paropropusnost i sprečava dubinsko prodiranje grafita.

 

27687791

E-mail Print PDF

(C) 2011 ARTICOM DOO